Харчова кухонна сіль Екстра - універсальний мінеральний продукт, який широко застосовується в кулінарії, медицині, косметології та тваринництві з давніх часів.
Речовина є подрібненими прозорими кристалами з вираженим смаком і без запаху. Залежно від чистоти, відповідно до ГОСТ Р 51574-2000, виділяють чотири сорти: екстра, вищий, перший та другий.
Сіль може бути дрібного і великого помелу, в речовині можуть бути різні добавки (йод та інші мінерали). Вони надають безбарвним кристалам сіруватий, жовтий або навіть рожевий відтінок. Харчова сіль необхідна для правильної роботи будь-якого організму, але дуже важливо дотримуватись рекомендованого дозування. Недолік чи надлишок речовини можуть завдати істотної шкоди здоров'ю. Давайте розберемося чим корисний і чим шкідливий NaCl, як його виробляють і де використовують.
Сіль харчова Екстра– це різновид харчової солі, де крім стандартного складу солі NaCl – хлориду натрію – у порошку присутні й інші елементи – йод та фтор. Тому і називається "Екстра", тобто "Понад".
Хімічний склад харчової солі:
найменування показника |
Екстра |
Вищий сорт |
Перший сорт |
Другий гатунок |
Хлористий натрій, %, не менше |
99,70 |
98,40 |
97,70 |
97,00 |
Кальцій-іон,%, не більше |
0,02 |
0,35 |
0,50 |
0,65 |
Магній-іон,%, не більше |
0,01 |
0,05 |
0,10 |
0,25 |
Сульфат-іон,%, не більше |
0,16 |
0,80 |
1,20 |
1,50 |
Калій-іон,%, не більше |
0,02 |
0,10 |
0,10 |
0,20 |
Оксид заліза(III),%, не більше |
0,005 |
0,005 |
0,010 |
|
Сульфат натрію,%, не більше |
0,20 |
Не нормується |
||
Нерозчинний залишок,%, не більше |
0,03 |
0,16 |
0,45 |
0,85 |
- Продукт широко використовують у різних галузях. Одна з найпопулярніших сфер застосування – кулінарія. Тут сіль – це важлива складова майже всіх страв. Вона входить до складу м'ясних та овочевих страв, основних страв та десертів.
- Крім того, з її допомогою консервують продукти і для надання особливого смаку, і для збереження їх до наступного врожаю. Хлористий натрій вбиває бактерії, завдяки чому засолена їжа довгий час залишається придатною для вживання.
- Ще одна значна сфера використання харчової солі – медицина (сюди можна включити косметологію). На основі соляних розчинів готуються різноманітні препарати. Крім того, сама речовина використовують для того, щоб покращити стан людини чи тварини.
- При застудах, ангіні та інших захворюваннях верхніх дихальних шляхів часто рекомендують періодичні сольові полоскання. Щоб позбутися затяжного нежитю та уникнути гаймориту, лікарі радять робити прогрівання: сіль насипають у мішечок і підігрівають на сковороді, потім мішечок прикладають до перенісся.
- Натрій хлор використовують для зміцнення нігтів, а також приготування косметичних засобів.
- Галіт виступає в ролі сировини для виробництва соди, соляної кислоти та солей на її основі.
- Технічна сіль потрібна для висолювання мила та соління шкір, додається при виробництві органічних фарб.
- У металургії галіт використовується для здійснення випалу хлору, а у виробництві керамічних виробів його додають до складу для глазурування.
- Виробництво алюмінію та хлорного вапна неможливе без використання натрію хлористого.
- Галіт служить рудним елементом отримання хлору і металевого натрію, який, своєю чергою, необхідний виробництва різних сплавів.
- Натрій – один з головних компонентів солі – служить як каталізатор у технології отримання синтетичного каучуку. Його також використовують для виробництва акумуляторних батарей та теплоносіїв ядерних реакторів.
- Концентрований розчин технічної солі має чудові антисептичні властивості.
- Очищений хлорид натрію вищого або першого сорту потрібний для функціонування котелень – з його допомогою фільтрують та пом'якшують воду. Застосування цієї речовини також видаляє накип із внутрішніх стінок обладнання.
- У нафтовій промисловості галит потрібен для розморожування ґрунтів. Свердловини наповнюють розчином на основі технічної солі, а потім під тиском він проникає у шари ґрунту, розм'якшуючи їх.
- Кам'яна сіль – головний матеріал, за допомогою якого влада України веде боротьбу з ожеледицею на дорогах у зимовий час. Для вирішення цього завдання використовують галіт другого сорту з великим вмістом домішок.
- Матеріал із відпрацьованих соляних шахт застосовується для обладнання галокамер у медичних установах. Доведено, що мінеральні пари соляних кімнат сприятливо впливають на стан внутрішніх органів людського організму.
Рубрика "Питання - відповідь"
1. Як виростити кристал із солі в домашніх умовах?
Відповідь:
- У ємність налити дистильовану воду та насипати сіль. Сіль необхідно сипати до того часу, поки перемішування стане викликати труднощі.
- Отриману суміш поставити на водяну лазню та дочекатися повного розчинення солі у воді.
- Процідити розчин через фільтрувальний папір або серветку у підготовлену банку.
- Прив'язати до нитки невеликий кристал солі та опустити в охолоджену рідину. Другий край нитки прив'язати до палички, довжина якої більша за діаметр шийки банки. Палиця допоможе зафіксувати нитку із кристалом, який постійно перебуває у підвішеному стані.
- Отриману конструкцію накрити шматком тканини або серветкою, потім поставити на місце з найменшими перепадами температури.
- У ході експерименту не можна торкатися банку, рухати і витягувати нитку з кристалом. Конструкція має стояти нерухомо.
- Через 4 тижні кристал збільшиться до розмірів квасолі, через 8 тижнів діаметр каменю досягне 4 см. Якщо необхідно кристал солі більшого розміру, доведеться почекати ще кілька місяців.
- Готовий кристал потрібного діаметра акуратно витягти з|із| банки і витерти серветкою. Щоб уберегти кристал від зовнішніх пошкоджень, рекомендується покрити камінь прозорим лаком для нігтів.
- Після висихання лаку можна милуватися кристалом солі.
2. У столовій ложці скільки грамів солі?
Відповідь:В одній столовій ложці міститься приблизно 30 грам солі (з невеликою гіркою)
3. Розчин для полоскання горла із содою та сіллю.
Відповідь:Готується він так: на 250 мл кип'яченої води необхідно взяти чайну ложку солі, половину чайної ложки соди і одну-дві краплі йоду. Полоскати горло потрібно три-п'ять разів на день доти, доки не пройдуть больові відчуття.
Основні | |
---|---|
Вага | 50 кг |
Країна виробник | Румунія |
Тип | Кам'яна сіль |
Упаковка | Мішок |
- Ціна: 14 ₴/кг
- Мінімальне замовлення: 25 кг